Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (2024)

Zo werkt tv kijken via internet

Tegenwoordig bieden aanbieders, zoals KPN en Ziggo, een tv-app waarmee je online programma’s kunt bekijken. Daarnaast worden programma's van zowel de publieke als de commerciële zenders via hun eigen websites uitgezonden.

Sommige grote providers bieden ookeen online tv-platform voor hun klanten. Het is ook mogelijk om interactieve functies te gebruiken zoals terugkijken en spoelen. De volgende internetproviders bieden televisiekijken via hun website:

Televisieproviders met een tv-app

Naast de tv-apps van de internetproviders, zijn er ook onafhankelijke aanbieders. Deze bieden zenders op één plek aan via een tv-app. Deze installeer je op smart-tv's, mediaspelers, laptops, tablets en smartphones. Het gaat om de volgende aanbieders:

NLZIET

NLZIET is een samenwerking van NPO, RTL en KIJK. De app biedt televisie via internet met meer dan 38+ televisiezenders. Het is een populaire en gebruiksvriendelijke tv-app in Nederland vanwege het aanbod en de scherpe prijs. Het nadeel is het ontbreken van sportkanalen.

Prijs per maand: € 8,95 (maandelijks opzegbaar)

Canal Digitaal

Canal Digitaal biedt televisie via vele providers, maar biedt ook een losse betaalde tv-app met meer dan 78 zenders incl. ESPN, ESPN2 en ESPN3. Dat betekent dat je live Nederlands voetbal kunt kijken via een internetverbinding. De app is wel prijzig als je geen sport en buitenlandse zenders wilt zien.

Prijs per maand: € 14,95 (maandelijks opzegbaar)

Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (2)

NPO Start

Bij NPO Start kijk je alle programma’s van NPO 1, 2 en 3, NPO Zappelin en NPO Nieuws en politiek, gratis via internet. Ook zijn er livestreams van elke zender. Daarnaast is er een abonnement: NPO Start Plus voor € 2,95 per maand. Daarmee stream je programma’s in de hoogste kwaliteit en zonder reclames. We vinden de resolutie van de gratis versie helaas erg laag.

Prijs per maand: € 2,95 (of gratis met reclames)

Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (3)

Videoland

Op Videoland kun je een abonnement nemen om RTL-programma's te kijken. Daarnaast krijg je een bepaald aanbod van series en films. Op de site van RTL.nl kun je overigens een beperkt aantal programma's gratis terugkijken, wel met reclame.

Prijs per maand: 4,99

Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (4)

KIJK

KIJK is een gratis platform met de tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Daarnaast stream je content van LINDA, Stuk TV en Gierige Gasten. Wel krijg je reclames te zien, en niet alle programma's zijn terug te vinden.

Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (5)

Gratis tv kijken via de browser

Een eenvoudige manier om tv te kijken via internet is via een browser. Je hoeft dan alleen je browser op te starten zonder een app te installeren. Op een smart-tv is dat lastig, maar op een computer kan dat juist prettig werken en heb je een groter scherm dan je smartphone.

Een voordeel van rechtstreeks kijken via een browser is het aanbod van gratis content van zowel Nederlandse als buitenlandse aanbieders. Om programma's van buitenlandse zenders te kunnen bekijken heb je meestal een VPN nodig om geo-blokkering te omzeilen.

Dit zijn de aanbieders en hun websites waar je gratis naar zenders kunt kijken, zonder dat je een provider nodig hebt. De regionale zenders laten we hier achterwege.

Voordelen van online tv kijken

  • Stream gemakkelijk op verschillende schermen.
  • Kijk televisie zonder kabels via wifi of het mobiele netwerk.
  • Je hebt geen tv-ontvanger meer nodig.
  • Je bent niet meer gebonden aan een vaste plek.
  • Geen last meer van storende reclames bij betaalde aanbieders.
  • Mogelijkheden om gratis te kijken, zonder abonnement.

Het belangrijkste nadeel van tv kijken via internet is dat je een goede en stabiele internetverbinding nodig hebt. Daarnaast moet je oppassen dat je niet te veel data verbruikt als je streamt via je mobiele databundel. Vooral kijken in hoge resolutie verbruikt veel data. Een half uur televisiekijken in Full HD kost je ongeveer 750 tot 1500 MB aan data.

Tv-ontvanger of app?

Bij tv kijken via internet heb je geen tv-ontvanger en kabels meer nodig. Toch kan een tv-ontvanger van een provider fijn werken, omdat je met de meegeleverde afstandsbediening direct toegang hebt tot interactieve-tv.

Met een tv-app gebruik je meestal de afstandsbediening van je toestel, wat kan zorgen voor een minder vloeiende gebruikservaring. Een app is daarentegen wel eenvoudig te installeren op verschillende schermen, wat veel flexibiliteit geeft. Een tv-app zonder kastje heeft als bijkomende voordeel dat je makkelijker kunt overstappen naar een andere provider, want je hoeft dan niet meer te wisselen van decoder.

Enkele tips van onze kant

  • Let op je databundel bij het gebruik van mobiel internet. Streaming verbruikt veel MB's. Gebruik zoveel mogelijk wifi om data te besparen, vooral als je in het buitenland bent.
  • Onafhankelijke tv-aanbieders zoals NLZiet en Canal Digitaal bieden een proefabonnement aan van 14 dagen. Dit geeft je tijd om het gratis uit te proberen.
  • Wees voorzichtig met IPTV. In veel gevallen zijn deze aanbieders illegaal.
  • Controleer of je toestel of mediaspeler geschikt is voor een bepaalde tv-app. De tv-app van KPN werkt bijvoorbeeld alleen op nieuwere televisies van Samsung en LG.
Tv kijken via internet: Dit zijn alle mogelijkheden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6168

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.